
- Josep Maria Calaf
- Data de la publicació: 30 juny 2023
-
Comparteix:
Un nou ple amb vells tics
El nou, i a la vagada vell, equip de govern es va presentar dimarts de la ma de l’alcalde Ignasi Gimenez en el primer Ple extraordinari d’aquest mandat. De fet nosaltres no confiàvem gaire en que l’alcalde tingues un to més amable que el d’anteriors mandats. Les experiències prèvies ja ens feien veure que la suficiència de l’alcalde farien impossible que les aportacions de l’oposició poguessin ser aprofitades per aquesta tasca immensa que es fer un Castellar millor pels seus habitants.
Però es evident que les passades eleccions li han donat, novament, un ampli recolzament de la població. Però, tant com per mantenir aquest posicionament de supèrbia i suficiència?. Analitzem-ho.
Castellar té un cens electoral de 19.668 electors. Som de Castellar – PSC va aconseguir 5.234 vots. Això representa poc mes d’un 26% dels vots. És el més votat, això ningú ho ha de discutir, però és un percentatge prou ampli com per permetre’s el luxe de governar sense les aportacions de la resta de forces polítiques?. A mi simplement em sembla un desaprofitament d’energies i de voluntats. Però es evident que qui mana te la potestat de ser generós o gasiu. I aquest govern a optat per la segona de les opcions.
Segon element a considerar. La llei electoral, especialment en relació a les eleccions municipals, exagera els resultats per tal que els ajuntaments siguin més “governables”. És a dir, la llei tendeix a premiar més enllà de la proporcionalitat al partit més votat. En el cas de Castellar, el partit guanyador, amb un 47,82% dels vots, acaba tenint un 57,14% de representació. Això vol dir que, aplicant estrictament la proporcionalitat, tindria 10 regidors en lloc dels 12 que ara té.
Totes aquestes reflexions no ens porten a qüestionar els resultats electorals. Tots sabíem, abans de començar, quines eren les regles del joc i les varem acceptar. L’única reflexió que es pertinent de fer, crec, és que incorporant la discrepància, la diferencia i la diversitat es pot construir un Castellar molt més ampli i millor. Pensar que una visió parcial, egocentrista i reduïda d’un sol grup de persones (per més legal i legítima que sigui) pot beneficiar més a Castellar és d’una pobresa conceptual preocupant.
La majoria de propostes que varem fer ahir no comportaven un criteri ideològicament polític. Es tractava d’ampliar les representacions als òrgans col·legiats, d’incrementar les competències del ple, de fer més obertes les Juntes de Govern Local, de qüestionar unes retribucions que queden massa lluny de les que tenen la immensa majoria de la ciutadania, …
És evident que hi ha espais en els quals no coincidirem: model de país, model de ciutat, … I, en aquest casos, és d’esperar que aquestes desavinences no ens permetin conciliar grans posicionaments. Som partits diferents amb grans diferencies programàtiques associades i segurament que això és bo per enriquir posicionaments i debats però penso que ens em d’exigir treballar conjuntament en aquells temes que puguem coincidir en plantejaments, propostes i actuacions. I Castellar està ple d’oportunitats on poden ser molt benvingudes les diferencies i les coincidències. Només cal obrir-se sense prejudicis a les propostes i iniciatives dels que no son els “teus”. Castellar, en el seu conjunt, ho agrairà!.
Deixa un comentari